Chcete sa v lete stravovať zdravo, ľahko a vyvážene? Prichystali sme si zopár ľahkých letných šalátov pre tých, ktorí si potrpia na zdravé jedlá plné bielkovín – a to nielen športovcov, ktorí pracujú na svojich svaloch a záleží im na vyššom prísune proteínov.
Príprava šalátov má obrovskú výhodu – viete si ich pripraviť veľmi rýchlo a jednoducho. Navyše, pridať si do nich môžete vždy to, na čo máte aktuálne chuť, prípadne čo máte doma po ruke.
Ako docieliť vyššiu dávku bielkovín?
Šaláty, ktoré majú vyšší obsah bielkovín, obsahujú mäso, strukoviny, mliečne produkty, ale aj semienky či orechy. Vynikajúcim zdrojom bielkovín sú aj ryby – ako napríklad tuniak či losos, ktoré chutia skvelo aj v lete a nebudete sa po ich konzumácii cítiť ťažko.
Poďme na to! Spoločne si pripravíme šaláty, po ktorých sa len tak zapráši. 😊
Vajíčkový šalát s avokádom
Pripravte si pochúťku na akýkoľvek letný deň, ale aj špeciálnu oslavu. Výborne chutí s čerstvým pečivom. Príprava je jednoduchá, stačiť vám bude 5 ingrediencií. Okrem toho, že sa po ňom budete oblizovať až za ušami, má skvelé nutričné hodnoty. Vajíčka sú zdrojom bielkovín, avokádo je plné zdravých tukov, vlákniny, vitamínov B6, E, C a iných živín.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 1 malé avokádo
- 30 g červenej cibule
- 80 g nízkotučného bieleho gréckeho jogurtu
- 1 ČL dijónskej horčice
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie (podľa potreby)
- nasekanú pažítku (voliteľné)
Postup:
1. V hrnci necháme prevrieť vodu. Do vriacej vody opatrne vložíme vajíčka a varíme ich natvrdo, približne 12 minút.
2. Po uvarení ich prepláchneme pod studenou vodou, necháme chvíľu vychladnúť, a potom ich ošúpeme.
3. Ošúpané vajíčka nakrájame nadrobno a v miske ich zmiešame s nadrobno nakrájaným avokádom, nasekanou červenou cibuľou, jogurtom a horčicou.
4. Šalát dobre zamiešame a napokon dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Môžeme ho na záver posypať aj nasekanou pažítkou.
Grécky šalát s kuskusom
A čo tak vyskúšať tento rýchly šalát, ktorý si so sebou môžete vziať kdekoľvek aj do krabičky? Príprava vám zaberie 10 minút. Obsahuje až 14 g vlákniny a 20 g bielkovín na porciu, a to dokonca aj napriek tomu, že je bez mäsa. Výborne sa k nemu hodí aj tzatziki omáčka. Suroviny sú uvedené na 1 porciu.
Ingrediencie:
- 60 g kuskusu
- 120 ml vriacej vody
- 1/2 ČL soli
- 60 g cherry paradajok
- 50 g (cca 1/4) šalátovej uhorky
- 30 g feta syra
- 100 g cícera (uvareného, zo skla)
- 30 g čiernych olív
- 1/4 malej červenej cibule
- petržlenovú vňať
- 1 PL extra virgin olivového oleja
- šťavu z 1/4 citróna
- 1 ČL cesnakového korenia
Postup:
1. Kuskus zalejeme v malej miske vriacou vodou, prikryjeme ho a necháme ho postáť, kým absorbuje všetku vodu (približne 5 minút).
2. V miske si zmiešame cícer zbavený nálevu, nakrájané cherry paradajky, nakrájanú uhorku, olivy a na tenké pásiky nasekanú červenú cibuľu.
3. Potom k zelenine pridáme uvarený kuskus, cesnakové korenie, soľ, nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a olivový olej.
4. Šalát dobre zamiešame a napokon posypeme nadrobeným feta syrom.
Šalát s kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 300 g kuracích pŕs
- 2 vajcia
- 1 paradajku
- 1 zväzok listov šalátu
- 3 polievkové lyžice prírodného jogurtu
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
1. Uvaríme kuracie prsia. Nakrájame mäso na väčšie kúsky.
2. Uvarte vajcia natvrdo. Nahrubo ich nakrájame.
3. Paradajky tiež nakrájame na hrubo. Natrhajte šalátové listy rukami.
4. Zmiešajte všetky prísady v miske, premiešajte s jogurtom a ochuťte korením a soľte len veľmi zľahka.
Letný tuniakový šalát
Ingrediencie:
- 350 g konzervovaného tuniaka vo vlastnej šťave, prípadne v olivovom oleji
- 1 uhorku
- 1 paradajku
- 0,5 hlávky listového šalátu
- 6 – 7 olív
- 2 lyžičky horčice
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (v prípade, že tuniak nebol v oleji)
Postup:
1. Sceďte tuniaka a rozdeľte na kúsky.
2. Nahrubo nasekáme uhorku a paradajky. Natrháme listy šalátu.
3. Zmiešajte ryby, zeleninu, bylinky a olivy.
4. Zmiešajte v zvlášť nádobe horčicu a olivový olej. Ochuťte proteínový šalát s touto omáčkou.
Osviežujúci mrkvový šalát
Ingrediencie:
- 2 veľké póry
- 3 mrkvy
- 2 jablká
- 3 lyžice olivového oleja
- štipku soli
- 2 lyžice majonézy bez oleja
- 2 lyžice prírodného jogurtu
- 1 lyžičkau medu alebo hnedého cukru
Postup:
1. Pór, mrkvu a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
2. Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
3. Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte v chladničke.
Melónový šalát s jahodami a feta syrom
Ingrediencie:
- polovicu menšieho červeného melóna
- 100 g čerstvých jahôd
- 1 hrsť mätových lístkov
- 100 g fety
Zálievka:
- 1 malý citrón (šťava)
- 2 PL olivového oleja
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup:
1. Melónovú dužinu pokrájame na menšie kocky.
2. Melón nakrájame na asi centimeter a pol hrubé kolieska, dookola orežeme šupku a dužinu pokrájame na kocky.
3. Jahody prepolíme na polovice.
4. Z citrónovej šťavy, soli, čerstvo zomletého čierneho korenia a oleja vymiešame zálievku na šalát.
5. Melón i jahody presunieme do šalátovej misy, pridáme potrhané lístky mäty, na vrch rozmrvímefetu a všetko prelejeme dresingom. Premiešame.
6. Melónový šalát podávame ako zaujímavú prílohu k mäsu, grilovanej zelenine alebo samostatný chod.